Theo de Rooij Classic steunt Tsjernobyl-kinderen

Geplaatst door | februari 05, 2020 | Uncategorized | Geen reacties

Het moment waarop het je nieuws van een catastrofe of ingrijpende gebeurtenis verneemt. De omstandigheden waarin je jezelf bevindt, je gemoedsrust, de plek. 26 april 1986, die dag bereidden we ons tijdens de Ronde van Spanje in een hotel ergens in Zaragoza voor op de etappe die ons te wachten stond. Aan de ontbijttafel sijpelde het nieuws door dat in Tsjernobyl, ergens in Rusland, een kerncentrale was ontploft. Het door het Spaanse hotelpersoneel gebrachte nieuws werd zo goed en kwaad als mogelijk vertaald en leidde tot een zorgelijke discussie over de gevaren en bedreigingen. Zoals een meltdown van de radioactieve kern, de bedreiging van de volksgezondheid en de voedselveiligheid als gevolg van de radioactieve wolk. Maar ook de Vuelta wacht op niemand en al snel gingen we weer over tot de orde van de etappe. De dagen na de ontploffing werd duidelijk dat een radioactieve wolk zich richting noord-westen bewoog, via de Baltische staten naar Scandinavië. Spanje en Nederland zouden niet getroffen worden.

Een soortgelijk tafereel vond vele eeuwen geleden plaats in het Italiaanse Pompeii. In de toentertijd Romeinse provinciestad werden op 26 augustus 79 de inwoners in een klap bedolven onder een laag as en lava van de uitgebarsten vulkaan Vesuvius, om vanaf de 18e eeuw te worden uitgegraven, versteend en verstild. De klap van Tsjernobyl levert dezelfde surrealistische plaatjes op, echter zonder versteende mensen. De giftige wolk daarentegen verdreef het leven in de haastig verlaten en in verval geraakte stad Pripyat. De teloorgang betreft eveneens de omgeving en talloze mensen werden blootgesteld aan de radioactieve fall out.
Cijfers spreken over 200.000 doden en de gevolgen voor de gezondheid van kinderen zijn onduidelijk. Het bescheiden welvaartsniveau en de gebrekkige controle op voedselveiligheid in het gebied dragen niet bij aan het toekomst- en gezondheidsperspectief van de getroffen kinderen. Tot op de dag van vandaag zijn zij slachtoffer.

De Stichting Hulp aan Tsjernobyl-kinderen Rijssen-Holten wil sinds 2001 vrijwel elk jaar zoveel mogelijk kinderen uit Wit-Rusland een zorgeloos achtwekelijks verblijf aanbieden bij gastgezinnen in de gemeente. Dit onder het motto: aansterken en zorgeloos genieten. Een nobele en tot dusver succesvolle missie waar de Theo de Rooij Classic maar wat graag zijn steentje aan wil bijdragen en dat dan ook zal doen!

Theo de Rooij